FÒRUM
stap

Fòrum del poble de Sant Andreu de Palomar

   !!--


Tornar al fòrum Respondre !!--CAMPO:subject--!  
Mensaje
Les obres de l'AVE preveuen la imminent construcció d'un mur a pocs metres

Els veïns clamen per la protecció dels vestigis d'un molí medieval

HELENA LÓPEZ


En molt pocs metres quadrats i en el que ara és un descampat deixat de la mà de Déu, 2.000 anys de la història de Barcelona. Déu n'hi do. Des d'un tram de l'aqüeducte romà de la ciutat que es manté sorprenentment sencer -«l'únic original que es conserva, el del Gòtic està reconstruït», reivindiquen des del Centre d'Estudis Ignasi Iglesias- fins a restes d'un molí medieval i de l'antic pont de Santa Coloma, dues vegades cremat, en la guerra dels Segadors (segle XVII) i en la del Francès (XIX), a més dels murs del Rec Comtal que portava l'aigua del Besòs '(!?)' a la capital catalana. Tot plegat a pocs metres de les obres de l'AVE, cosa que ara té en alerta els veïns, que lluiten perquè es protegeixi l'espai, davant de La Maquinista, just a l'altre costat de la via del tren.

Fins fa només unes setmanes, en aquest mateix lloc -un terreny inhòspit difícil d'accedir-hi- malvivien persones sense casa en barraques, on, qüestió de supervivència, encenien fogueres a sobre de les restes del mur i del reivindicat molí aixecat al segle XIII, cosa que preocupava tant l'associació de veïns de Sant Andreu 'del' Palomar com el Centre d'Estudis Ignasi Iglesias, principals defensors de la recuperació de la memòria del l'indret, que feia temps que demanaven al districte que busqués solucions a aquestes persones i que netegés la insalubre zona, plena d'escombraries de tota mena i de vegetació que danyava les restes.

Segons expliquen els portaveus de la campanya per a la protecció del lloc, amb el nou equip de govern hi ha bona entesa sobre aquest assumpte. De fet, en els últims dies s'ha netejat la zona de canyes -malgrat que queda molta feina per dignificar el lloc, que segueix sent una mena d'abocador incontrolat en terra de ningú. A més, el PAD del districte inclou la protecció del molí i fonts de l'Icub asseguren que tenen intenció de «fer visible el patrimoni arqueològic» d'aquest emplaçament.

Als anys 90, la pressió d'aquestes entitats va aconseguir que es declarés la zona de protecció arqueològica, i el que reclamen ara és que s'excavi tot per esbrinar exactament què es conserva sota terra i, en segon lloc, que el que es trobi es protegeixi. L'ideal per a ells seria, lògicament, arribar a un tercer estadi en què es pogués museïtzar la zona, un punt perfecte per explicar la història de l'aigua a la ciutat, encara que són conscients que la situació està com està i que no es tracta d'un projecte prioritari.

El que sí que els corre pressa, i molta, és negociar que es desplaci el mur previst a pocs metres del lloc per a la nova carretera, vinculada a les obres de l'AVE, que deixaria encaixonada aquesta parcel·la rica arqueològicament, i amb molt poc marge de maniobra perquè hi pogués treballar un hipotètic futur projecte museístic.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               
 
Respostes (0)
  • » Sant Andreu vol protegir les restes arqueològiques « - d'El Periodico - 19/07/2012 07:45


Respondre
Títol
Nom
e-mail

Missatge


    

Veure el meu missatge després d'insertar-lo.

Anar a FÒRUMS DE SANT ANDREU DE PALOMAR
Tornar