FÒRUM
stap

Fòrum del poble de Sant Andreu de Palomar

   !!--


Tornar al fòrum Respondre !!--CAMPO:subject--!  
Mensaje
Les cases estan afectades malgrat haver modificat el PGM que preserva el casc antic del barri

El projecte, en període d'al·legacions, pretén crear en aquests terrenys dos nous «eixos cívics»

HELENA LÓPEZ

Elvira Moreno, veïna del carrer de Jorba, convidava ahir tothom qui ho volgués a entrar a la seva petita vivenda, tan humil com perfectament ordenada. El seu objectiu era mostrar i demostrar que està en bones condicions, perfectament habitable. «A l'ajuntament argumenten que ens en hem d'anar perquè les cases no tenen cèdula d'habitabilitat, però fa 25 anys que hi vicsc i pago religiosament el lloguer», assegura la dona, una de les impulsores de la plataforma Salvem el Casc Antic, nascuda després de la presentació a mitjans de desembre de la modificació del Pla General Metropolità (PGM), que preveu la desafectació de 240 de les 300 finques que el vell pla preveia tirar a terra. El problema, és clar, no està en les 240 desafectacions sinó en les 60 finques que segueixen sota la piqueta per donar pas als dos nous «eixos cívics» que Trias planeja crear. «Al barri ningú entén que, en temps en què es tanquen Urgències i els nens estudien en barracons, s'inverteixin 21 milions per crear unes zones verdes que ningú ha demanat i, el que encara és pitjor, per fer fora unes famílies de casa seva», resumeix Ivan Altimira, portaveu de la plataforma i veí del carrer de Sòcrates, un altre dels que segueix afectat.

Les primeres cases que el pla preveu expropiar són les de Jorba. Allà viu des de fa més de 30 anys Carmen Manzano, per citar un altre exemple, que ahir passejava el seu gos mentre compartia el malestar amb la resta de veïns. El projecte està plantejat en 10 anys dividits en dos lustres, i el carrer de Jorba entra en el primer. L'objectiu és obrir el que l'ajuntament coneix com a eix cívic -i els veïns com a eix cínic, aferrant-se al ja clàssic joc de paraules-, paral·lel al carrer Gran. Una zona verda que el regidor del districte, Raimond Blasi, veu com a «necessària en un barri tan dens», i els residents consideren «totalment prescindible» i «que no justifica en absolut l'expulsió de veïns».

FALTA D'INFORMACIÓ / A part de la total desinformació oficial entre el veïnat -s'ha fet una sessió informativa general, però els afectats en cap cas han rebut cap carta personalitzada exposant-los la situació- els veïns temen que la suma de les indemnificacions sigui irrisòria, ja que el sòl està qualificat com a zona verda i les vivendes són en la majoria de casos molt petites. «Aquí hi viuen treballadors. Fills i néts dels obrers de la La Maquinista, la Pegaso i la Fabra i Coats. Les cases són humils però són les nostres cases i volem seguir vivint-hi», exposa Altimira, que no vol sentir parlar sobre indemnitzacions ja que la seva lluita se centra a quedar-se al barri. «El nostre objectiu és la desafectació total del casc antic. Que ens deixin en pau», insisteix el jove, fill i nét del barri, que allà encara tots en diuen poble.

CASOS DISPARS
Cadascuna de les 60 afectacions constitueix un cas diferent. Hi ha cases en què viuen els seus propietaris, cases llogades, cases buides i solars sense edificar. Les condicions de l'expropiació seran, doncs, diferents segons la situació, però el regidor del districte va assegurar ahir a aquest diari que tots els afectats que hi resideixin tindran dret a una indemnització econòmica i a reallotjament, i que els més grans de 65 anys tindran l'opció de quedar-se a casa seva «si ho volen». Tercera premissa que sorprèn, ja que fa bastant inviable el projecte i encara més el calendari, ja que en aquestes velles cases del casc antic resideixen, sobretot, persones grans, i la intenció municipal és executar la reforma abans del 2022. Blasi argumenta que aquesta clàusula es deu al fet que pensen, «sobretot, en les persones».

Els veïns ho veuen amb uns ulls ben diferents. Acusen l'ajuntament en general, i la regidoria d'Hàbitat Urbà en particular, d'obrar amb «absoluta improvisació». «És el mateix que ha passat a les Glòries i a Can Batlló. Primer presenten el pla a bombo i platerets -en el cas del projecte per al casc antic de Sant Andreu, pel regidor d'Hàbitat Urbà, Antoni Vives, i la seva mà dreta, l'arquitecte en cap, Vicente Guallart-, i després s'adonen que és inviable», assegura Xavier, que té la vivenda desafectada, però que recolza la plataforma, com gairebé tothom al barri. «No es tracta d'una lluita pels interessos particulars d'uns propietaris, sinó de defensar el barri», afegeix el jove.

En aquest punt, en realitat, hi estan tots d'acord. Blasi insisteix a dir que l'objectiu de la modificació del PGM no és altre que protegir el casc antic. Per aquest mateix motiu, subratlla, s'han desafectat 240 de les 300 parcel·les en joc. «Quan érem a l'oposició ja recollíem firmes per a aquesta protecció», recorda Blasi, que posa èmfasi en la «necessitat de garantir la possibilitat de travessar el nucli en sentit sud-nord, des del parc de la Pegaso fins a les antigues casernes, per un eix intern del barri».

De moment, fins al pròxim 20 de març es poden presentar les pertinents al·legacions al pla, i els mandataris es comprometen a estudiar-les d'una en una. Diuen que estan «oberts al diàleg».
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               
 
Respostes (1)

Respondre
Títol
Nom
e-mail

Missatge


    

Veure el meu missatge després d'insertar-lo.

Anar a FÒRUMS DE SANT ANDREU DE PALOMAR
Tornar