FÒRUM
stap

Fòrum del poble de Sant Andreu de Palomar

   !!--


Tornar al fòrum Respondre !!--CAMPO:subject--!  
Mensaje
Quan la vida dels cavalls era tan dura

Sant Andreu de Palomar celebra els Tres Tombs amb un barri totalment entregat

Demà és la festivitat del patró

Hi va haver un temps en què la vida de cavalls, mules i ases no era gens plàcida. Carregades, les pobres bèsties, fins a multiplicar diverses vegades el seu pes, eren indispensables per a traginers i pagesos, carreters i bastaixos, d'entre una corrua d'ocupacions, i qui no tenia diners per mantenir-ne un a casa, es veia obligat a llogar-lo al veí, perquè diverses vegades a l'any li era menester. A casa, el sogre explica a qui el vulgui sentir que de jove ell i el seu pare carregaven el carro amb sacs de sorra de la riera de Caldes i els duien dia sí i dia també cap a Barcelona, en una feina que s'allargava tot un jornal.

De carros com el del pare del sogre, ahir, a Sant Andreu en van desfilar una bona colla. Des dels que duien cistells de recollir el raïm en la verema, fins als que anaven carregats amb soques de ceps o sacs de llana –de la mateixa que en gastaven per fer matalassos i coixins–, fruita i verdura i, fins i tot barrils de cervesa, que la centenària Damm tampoc no va faltar a la cita. Els animals que els traginaven, això sí, lluents i pentinats com un bé de Déu, nets i brillants com no s'haguessin imaginat mai que arribarien a anar si haguessin viscut 50, 60 o 70 anys enrere. Són uns animals molt bells i formidables.

Hi va haver una època en què la vida dels cavalls i bèsties de tir, com la de tants altres animals, era prou dura. Però ara la recordem traient els animals en lluïment i llençant quilos de caramels a la canalla. A la cavalcada de Sant Andreu, també s'hi van veure carruatges de senyors, i fins i tot la capella centenària de Sant Antoni Abad, restaurada recentment per l'Ajuntament.

A més dels Tres Tombs de Sant Andreu, ahir també es va celebrar la festa a Valls, Martorell, Taradell (coneguda com “La Festa dels Tonis”, i que enguany va homenatjar l'activista cultural Lluís Perona), Cerdanyola del Vallès, Navarcles, Polinyà, Roda de Ter. Demà dimarts, festivitat de Sant Antoni Abad, les tres passades es faran a Vilanova i la Geltrú, Vilassar de Dalt i Sabadell, entre d'altres.http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/2-societat/5-societat/495971-quan-la-vida-dels-cavalls-era-tan-dura.html                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                
 
Respostes (0)
  • Satan contra sant Antoni - d'El Periodico - 15/01/2012 09:13

    • » Sant Andreu de Palomar celebra els Tres Tombs « - d'El Punt Avui - 16/01/2012 08:52


Respondre
Títol
Nom
e-mail

Missatge


    

Veure el meu missatge després d'insertar-lo.

Anar a FÒRUMS DE SANT ANDREU DE PALOMAR
Tornar