FÒRUM
stap

Fòrum del poble de Sant Andreu de Palomar

   !!--


Tornar al fòrum Respondre !!--CAMPO:subject--!  
Mensaje
Tres detinguts pels disturbis del 29-M segueixen a la presó perquè la jutge vaticina que participarien en nous altercats

Advocats i famílies troben «desproporcionada» la mesura

JOSEP SAURÍ

Han passat 16 dies des de la vaga general del 29-M, i dels 79 detinguts i 15 imputats a causa dels disturbis que es van produir a la ciutat de Barcelona en queden tres en presó provisional sense fiança. No són els que afronten les imputacions més greus, ni els que tenen més antecedents policials i judicials. Són dos estudiants de Física, el Daniel i l'Ismael, i un empleat d'un centre d'atenció a la gent gran, el Javier, detinguts en els incidents que van tenir lloc al matí -els dos primers a la zona universitària, el tercer al Clot- i en qui la titular del jutjat d'instrucció número 18 de Barcelona, Carmen García, segueix veient «risc de fuga» i de «reiteració delictiva». Advocats i familiars no se'n saben avenir i veuen en la decisió un «escarment públic».

En l'acte amb què va desestimar les al·legacions de la defensa dels estudiants, la jutge sosté que de la «notòria gravetat» de la pena aplicable als delictes imputats -contra la seguretat viària, desordres públics, danys, atemptat contra l'autoritat i tinença d'elements perillosos-, «mai inferior a cinc anys i mig de presó», es pot deduir risc de fuga «per ser consubstancial a la naturalesa humana» intentar eludir-la.

Però, a més a més, el text argumenta que a principis de maig hi haurà a Barcelona esdeveniments com el Dia del Treball i una cimera de presidents de bancs centrals europeus, en què «més que previsiblement (...) es produiran actes vandàlics». I donat que considera que els joves, malgrat que no tenen antecedents, no són «persones neòfites» sinó «experimentades en accions d'atemptar contra la pau pública», la jutge opina que «pot deduir-se l'existència d'un alt pronòstic de comissió passada i futura de fets anàlegs».

La profecia

«És una jutge innovadora. Profetitza els disturbis que es produiran en el futur i què faran els imputats», diu amb ironia Benet Salellas, advocat del Javier -en el seu acte de presó la jutge afegeix a la llista d'esdeveniments futurs el Barça-Espanyol-. Els defensors dels tres detinguts recorden que cap d'ells va poder participar en els incidents més greus del 29-M, que van tenir lloc a la tarda, quan ja estaven arrestats. Sí que van ser, en canvi, els primers a prestar declaració.

Per Salellas, el seu defensat -que tampoc té antecedents penals però sí dues causes més per desordres, una d'elles pels incidents del Parlament del 15 de juny- segueix a la presó com a conseqüència de l'impacte de les imatges, les declaracions polítiques i la «voràgine mediàtica» d'aquella jornada. «En realitat, el Javier està a la presó per l'incendi de l'Starbucks, que tots tenim encara a la retina», afirma.

«Volen donar exemple o fer por, no ho sé», coincideix José Miguel Sixto, advocat del Daniel, per qui la presó sense fiança és «desproporcionada». «A ells els acusen de cremar dos contenidors. A la tarda se'n van cremar 150, i tots els detinguts ja estan al carrer», afegeix el defensor de l'Ismael, Luis Salvadores. Dels altres imputats, cinc van pagar fiances de fins a 4.000 euros i la resta va quedar en llibertat amb càrrecs.

Els dos lletrats al·leguen que el risc de fuga dels dos estudiants és inexistent, pel seu arrelament familiar i social i la seva dependència econòmica, i aporten, entre altres, les declaracions en favor dels nois del degà de Física de la Universitat de Barcelona, Joan Àngel Padró, firmes recollides a la facultat, i informes de les policies locals de Terrassa i el Vendrell, on viuen.

En tot cas, si la jutge creu que els nois podrien participar en nous disturbis, els seus advocats li demanen «que prengui mesures cautelars, que els convoqui en aquestes dates a comissaria, o que els mantingui reclosos a casa. Però no per això ha de tenir-los indefinidament a la presó».

La funció de la mesura

Mercedes García Arán, catedràtica de Dret Penal de la Universitat Autònoma de Barcelona, fins i tot va més enllà: «La presó preventiva no ha de servir per evitar delictes futurs. La seva funció és assegurar la presència de l'imputat en el judici i evitar l'alteració de proves. El risc de fuga l'ha de valorar el jutge, però ni la possibilitat de cometre delictes futurs ni l'alarma social han de ser criteris per aplicar-la».

«El que es discuteix ara és la llibertat provisional. En el seu moment, aquests nois ja seran jutjats. Però no hi ha cap raó perquè continuïn tancats a la presó», conclou Salvadores. «Si algú em pot explicar el que està passant, que m'ho expliqui», es pregunta angoixada la Cristina, la mare del Daniel, convençuda que el judici demostrarà la seva innocència: «El meu fill no és un vàndal. Espero que s'acabi ben aviat aquest malson, que el Daniel torni a casa i que es restitueixi el seu honor».
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               
 
Respostes (0)

Respondre
Títol
Nom
e-mail

Missatge


    

Veure el meu missatge després d'insertar-lo.

Anar a FÒRUMS DE SANT ANDREU DE PALOMAR
Tornar