FÒRUM
stap

Fòrum del poble de Sant Andreu de Palomar

   !!--


Tornar al fòrum Respondre !!--CAMPO:subject--!  
Mensaje
L'oenagé Retorn fa vuit mesos que està d'okupa en un local propietat de l'Incasòl

HELENA LÓPEZ


Des de la jubilació del doctor Ramon Rovira, pare del projecte, els membres -gairebé es podria dir que la família- de l'associació Retorn viuen amb la por al cos. El retir del metge va suposar el tancament per part de l'Institut Català de la Salut (ICS) del Centre d'atenció i seguiment (CAS) al si del qual va néixer fa 27 anys l'entitat, que té 636 socis i que atén 105 pacients. La Generalitat va cedir llavors el local, a l'emblemàtica Casa Bloc de Sant Andreu, a l'Agència de Salut Pública (ASP), entitat municipal que gestiona la majoria d'aquests centres a la ciutat, posant un problema, el problema, sobre la taula: ¿com combinar un programa totalment lliure de drogues -l'únic d'aquestes característiques que hi ha a la ciutat- amb un altre CAS que ofereix, entre altres programes, intercanvi de xeringues i metadona?

Des d'un primer moment, la intenció de l'ASP al ser-li cedit el local va ser ampliar el CAS de Via Favència, al veí Nou Barris, desbordat des de fa temps; cosa que els membres de l'associació Retorn no van entendre. «Això no és un local buit. Hi som nosaltres. I fa 27 anys que treballem amb un programa que funciona. Només demanem que ens deixin seguir aquí», apunta Luis Prieto, un dels socis de l'entitat. Després d'una negociació, els van dir que podrien continuar allà, sempre que compartisin l'espai.

Segons explica el doctor Rovira, en l'última reunió amb els responsables de l'ASP, van acordar que Retorn podia usar l'espai els dilluns i els dimecres, i el CAS de Via Favència, els dimarts, els dijous i els divendres. «Ens va semblar una bona solució, dos dies de cinc», explica Rovira. «La sorpresa va ser quan, al rebre l'acta de la trobada, hi posava que ens el cedien els dimecres i els divendres, i no hi estem d'acord. Les tardes del divendres no es consideren hàbils», segueix el doctor, que només demana un acord estable per poder seguir desenvolupant la seva tasca «amb tranquil·litat». Fonts de l'ASP asseguren que els programes que traslladaran a la Casa Bloc són també lliures de drogues.

Retorn està formada per familiars de drogodependents, pacients rehabilitats i persones sensibles al problema. Són una rara avis, tant per la seva filosofia lliure de drogues com per detalls com que la cortina d'una de les sales de teràpia la va fer una mare perquè el sol molestava. Una altra s'encarrega de la neteja des que l'ICS es va retirar a l'estiu i va deixar d'oferir el manteniment del local. «El millor que ens podria passar és firmar un contracte de lloguer amb l'INCASOL i regularitzar la situació. Som okupes des de l'estiu», conclou el doctorhttp://www.sant-andreu.com/accionsandreuenques/retorn/finestra001.htm                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                
 
Respostes (0)
  • » Perilla el futur del programa lliure de drogues de la Casa Bloc « - d'El Periodico - 26/04/2012 09:05


Respondre
Títol
Nom
e-mail

Missatge


    

Veure el meu missatge després d'insertar-lo.

Anar a FÒRUMS DE SANT ANDREU DE PALOMAR
Tornar